5 destinací, kde můžete pozorovat želvy!

Plavba na lodi má oproti dovolené v hotelu několik velkých výhod – jste celou dobu na čerstvém vzduchu, můžete se koupat, kdykoli se vám zachce, a navíc můžete pozorovat přírodu. Tu na pevnině, i tu pod mořskou hladinou. A jedním z nejkrásnějších zážitků je rozhodně setkání s mořskými i suchozemskými želvami. Máme pro vás pět tipů na místa, kde je podobné střetnutí zaručené!

Tým Umbrella Yacht   |   16. 7. 2018

Svatý Vincenc a Grenadiny

U maličkého karibského souostroví Tobago Cays, které je součástí Svatého Vincence a Grenadin a který tvoří pět menších, neobydlených ostrovů, leží přírodní rezervace Tobago Cays Marine Park. Na zdejších plážích jsou hnízdiště hned několika druhů želv – karet obrovských a pravých a kožatky velké. V průzračných vodách zdejších lagun si i krásně zašnorchlujete, žijí tu korály i hejna pestrobarevných rybek. Na pevnině jsou zase k vidění pelikáni hnědí, rybáci uzdičkoví nebo leguáni. Věřte nám, zdejší divoká příroda opravdu stojí za návštěvu!

alt_text_here

Příroda Tobago Cays je opravdu okouzlující

 

Antigua

Dalším karibským rájem želvám zasvěceným je soukromý ostrůvek Jumby Bay Island, na němž sídlí nejstarší výzkumný a ochranný program pro karety pravé na světě – běží už od roku 1987. Od té doby zdejší nadšenci zaevidovali a označili na 450 hnízdících karet, a stovky tisíc vylíhnutých mláďat se přes písečnou pláž Pasture Bay vydaly do moře. V době hnízdění drží zaměstnanci spolu s dobrovolníky na pláži noční hlídky, ke kterým se můžete přidat i vy – zájemci o pozorování želv jsou v Jumby Bay Hawksbill Project vítáni!

alt_text_here

Ochraně želv se věnují na Antigue odborníci i dobrovolníci

 

Kuba

Panenské pláže ostrůvku Cayo Largo, perle kubánského souostroví Canarreos, nenabízejí jen krásné koupání. Každý rok se tu totiž uskuteční i výjimečná záchranná akce. Zaměstnanci a dobrovolníci zdejšího Centra pro záchranu mořských želv z pláže posbírají tisíce vajíček mořských karet, které pak umisťují do inkubátoru, mimo dosah predátorů. Malé želvičky tak nic neohrožuje, a poté, co se vylíhnou, putují zpátky do moře. A právě tam je během šnorchlování a potápění můžete potkat.

alt_text_here

S mořskými želvami si můžete zaplavat i na březích Kuby

 

Seychely

Seychely jsou jedním ze dvou míst na světě, kde volně žijí suchozemské želvy obrovské. V národním parku na ostrově Curieuse jich najdete zhruba sto, v podmořské rezervaci, která se táhne kolem ostrova, jsou k vidění i karety pravé a obrovské. Želvy obrovské byly dlouho považovány za vyhynulé. Odborníci z The Nature Protection Trust of Seychelles se rozhodli převézt několik jedinců, kteří ještě přežívali na atolu Aldabra, na seychelský ostrov Silhouette. Tady se jim postupně podařilo odchovat mláďata, a vrátit tak želvu obrovskou do volné přírody. Na Curieuse se můžete procházet přímo mezi nimi, pohladit si je nebo se s nimi vyfotit. Na lidské obdivovatele jsou zvyklé.

alt_text_here

Želvy obrovské, které žijí na Seychelách, jsou velmi přátelské

 

Thajsko

Počet mořských želv, které žijí u pobřeží Thajska, neustále klesá, a tak v Phang Nga vzniklo středisko, které se snaží tento trend zvrátit. Zaměřují se tu především na rozmnožování karet zelenavých, obrovských a pravých, které jsou ze sedmi druhů mořských želv, které žijí v Andamanském moři, nejohroženější. Dobrovolníci se tu soustředí na odchov mláďat, a každý rok tak vrátí do přírody několik stovek mladých želviček. I tady mají případní zájemci o dobrovolnickou pomoc dveře otevřené.

alt_text_here

Dobrovolníci vypouštějí odchovaná mláďata karet zpět do přírody

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit za želvami? Napište nám!

Přečíst více článků