5 destinací, které inspirovaly slavné spisovatele

Azurové moře, palmové listy chvějící se v jemném vánku, opuštěné pláže, temné jeskyně a staleté památky… Není divu, že podobné scenérie po staletí neobdivovali jen námořníci, ale i slavní spisovatelé. Vybrali jsme pro vás několik míst, která svou krásou inspirovala autory slavných románů. A pozor – všechna jsou přímo ideální pro dovolenou na lodi!

Tým Umbrella Yacht   |   7. 5. 2018

Mallorka a Claudius

Britský básník a spisovatel Robert Graves napsal na 140 děl, ale nejvíc ho proslavil román Já, Claudius. Graves byl během první světové války těžce raněn v bitvě na řece Sommě, a aby unikl traumatickým vzpomínkám, odstěhoval se v roce 1929 do vesničky Deià na Mallorce. A právě tady napsal svůj nejslavnější román. V roce 1936 musel ostrov kvůli španělské občanské válce opustit, ale po druhé světové válce se sem zase vrátil a žil tu až do své smrti. Není divu, že si tento ostrov zamiloval – přečtěte si náš článek Mallorka: Ráj vzdálený jen pár hodin letu, a nejspíš si ho zamilujete také!

alt_text_here

Nádherná pláž v Cala Ratjada na severovýchodě Mallorky

 

Homér a jeho Ithaka

Těžko říct, co by se na tomto řeckém ostrově muselo stát, aby to přebilo automatické spojení, které naskočí v mysli většiny lidí po vyslovení slova Ithaka – Homérova Odysseia! Právě na tomto ostrově kraloval Odysseus, jehož dramatický návrat z Trojské války popisuje starověký epos Odysseia, který je i s Iliadou připisován Homérovi. Ostatně, literatura proslavila i sousední Kefalonii – tentokrát šlo o román (a úspěšný film) Mandolína kapitána Corelliho od Louise de Bernièrese.

alt_text_here

Pláž Gidaki, zřejmě nejkrásnější pláž na řecké Ithace

 

Hemingwayova Havana

Také Ernest Hemingway si z první světové války odnesl nejedno trauma, však také patří mezi autory takzvané Ztracené generace, jejichž tvorba je silně ovlivněna právě válečnými zkušenostmi. Posledních dvacet let svého života strávil Hemingway ve svém domě u Havany, kde psal (mimo jiné slavnou novelu Stařec a moře), rybařil na lodi pojmenované Pilar, ale rovněž náruživě pil (hlavně šampaňské a své vyhlášené koktejly), a nakonec také zemřel. Po Hemingwayových stopách míří i dnes na Kubu tisíce turistů. Lákají je sem překrásné pláže, koloniální architektura, příroda i vyhlášené bary.

alt_text_here

Pronajměte si loď a vyrazte z Cienfuegos na Cayo Largo!

 

Norman, Ostrov pokladů?

Spisovatel Robert Louis Stevenson byl také nadšeným cestovatelem – byť většinou cestoval hlavně za lepším podnebím, které by trochu vzpružilo jeho podlomené zdraví. Jeho nejslavnějším dílem je klasický pirátský příběh Ostrov pokladů. Dodnes se spekuluje, který z karibských ostrůvků Stevensona při psaní inspiroval – a podle mnohých to byl jeden z menších Britských Panenských ostrovů, Norman Island! Tomu se ostatně nelze divit, protože Britské Panenské ostrovy patří k tomu nejkrásnějšímu, co můžete v Karibiku vidět. A jde také o jednu z vůbec nejoblíbenějších destinací pro dovolenou na lodi! Více se dočtete v článku Britské Panenské ostrovy: Proč si tu jachtaři plní své sny?

alt_text_here

Britské Panenské ostrovy jachtaři milují

 

Francouzská riviéra (bez Gatsbyho)

Děj Velkého Gatsbyho se sice odehrává na newyorském Long Islandu, ale Francis Scott Fitzgerald svůj nejslavnější román napsal na francouzské Riviéře. Přestěhoval se tam v roce 1924 s manželkou Zeldou a dcerkou Scottie. Doufal, že tu bude mít po úspěchu své prvotiny Na prahu ráje dostatek klidu na psaní. A to se mu splnilo, protože tu kromě Velkého Gatsbyho vznikl i román Něžná je noc. Ostatně Fitzgerald nebyl sám, komu tahle okouzlující část Francie učarovala – na Côte d’Azur žili a tvořili i H. G. Wells, D. H. Lawrence nebo Vladimir Nabokov. A kromě jiných krás tu můžete každé léto obdivovat i ty nejpřepychovější jachty, kterými se do zdejších letovisek sjíždějí milionáři z celého světa.

alt_text_here

Francouzská riviéra patří ke nejkrásnějším pobřežním částem Evropy

Foto: Shutterstock.com

Chcete s námi vyrazit na loď? Napište nám!

Přečíst více článků