Bali: 6 věcí, které si tu rozhodně nenechte ujít

Chcete odkoukat „umění žít“? Není lepší způsob než nasměrovat svou jachtu na Bali. Od místních obyvatel by se Evropané mohli učit – stále usměvavé tváře, každodenní slavnosti, tance, náboženské obřady a neutuchající radost ze života. A to nejsou zdaleka jediné důvody, proč vyplout vstříc Ostrovu bohů!

Tým Umbrella Yacht   |   20. 11. 2017

Ten zbytek už ostatně nejspíš znáte z fotografií v časopisech – nádherné moře, nezapomenutelné západy slunce, krásné pláže, hory, rýžová políčka a starobylé hinduistické chrámy. A jako bonus příjemné klima a dobré jídlo. Ze všech lákadel tohoto indonéského ostrova jsme pro vás vybrali 6 míst, na která byste se na Bali určitě měli vypravit!

 

1. Navštivte opice

Pokud máte rádi zvířata, zastavte se v posvátné opičí rezervaci Sacred Monkey Forest Sanctuary v Ubudu. Čeká vás procházka džunglí, během níž vám bude dělat společnost asi 600 makaků jávských, kteří jsou tu z náboženských důvodů přísně chráněni. Součástí areálu jsou i tři chrámy ze 14. století. Jenom si dávejte pozor na věci – makakové jsou vyhlášení a velmi zruční zloději.

alt_text_here

Makakové mívají dobrou náladu, jen občas mezi nimi vypuknou šarvátky

 

2. Obeplujte skalní chrám

Hinduistický chrám Tanah Lot vypadá impozantně, ať už se na něj díváte z moře, nebo z pevniny. Tyčí se na skále asi dvacet metrů od pobřeží a je součástí prstence sedmi chrámů vystavěných na jihozápadním pobřeží Bali. Dojít až k němu můžete pouze při odlivu. Dovnitř se bohužel nepodíváte, tam mohou jen mniši, ale aspoň se můžete napít z posvátného pramene vyvěrajícího na úpatí skály a obdivovat neméně posvátné korálové hady hnízdící pod útesem.

alt_text_here

Dovnitř chrámu vás nepustí, ale i tak je jeho návštěva zážitek

 

3. Pozorujte delfíny

Nejlepší místo na pozorování delfínů je u pláže Lovina na severu ostrova. Moře je tu klidné a ve vzdálenosti zhruba kilometr od pobřeží můžete každé ráno sledovat desítky těchto hravých mořských savců. Sice tu nebudete sami, turisté tohle místo milují, ale za pohled na delfíny skákající kolem vás to určitě stojí!

alt_text_here

Zapomeňte na delfinária, delfíny je nejlepší pozorovat ve volné přírodě

 

4. Potápějte se a šnorchlujte

Na Bali je hned několik skvělých lokalit pro potápění i šnorchlování, ale my určitě doporučujeme ostrov Menjangan. Říká se mu také Jelení ostrov, protože si ho oblíbila stáda divokých jelenů – místní lidé tvrdí, že na ostrov každé jaro přeplují (ano, slyšíte dobře!) ze skoro dva kilometry vzdáleného Bali. Ostrov je přírodní rezervací, není obydlený a kromě dalších krás nabízí i potápění nebo šnorchlování podél překrásných korálových útesů.

alt_text_here

Divíte se, že si tenhle ostrov kromě lidí oblíbili i jeleni?

 

5. Odskočte si na jezero

I překrásných jezer najdete na Bali tolik, že je těžké vypíchnout jen jedno – ale my přesto doporučujeme Bratan, hlavně kvůli vodnímu chrámu Ulun Danu Bratan, který se rozkládá u jeho břehu. V impozantní stavbě obklopené horami a odrážející se na hladině jezera probíhají obřady uctívající bohyni vod, jezer a řek Dewi Danu. Nezapomenutelným zážitkem je i projížďka na loďce po jezeře.

alt_text_here

U jezera si uvědomíte, jak překrásné scenerie dokáže vykouzlit příroda

 

6. Projděte se vodním palácem

Minout tohle místo by byl hřích! Vodní palác Tirta Gangga je vlastně komplex zahrad, teras a bazénů, kterému vévodí obrovská vodní fontána a zástupy kamenných soch. A až vás omrzí rozjímání a pozorování koi kapříků plavajících v jezírkách, můžete z tohoto bývalého královského paláce pokračovat na výlet po okolních terasovitých rýžových políčkách.

alt_text_here

Bývalý královský palác Tirta Gangga rozhodně stojí za návštěvu

Foto: Shutterstock.com

Přečíst více článků