Chcete zažít iluzi dokonalého světa? Vyplujte do Jónského moře!

Při plavbě kolem řeckých ostrovů v Jónském moři budete mít občas dojem, že jste se zatoulali do světa, který je až příliš dokonalý. Krásně zelené ostrovy, klidné zátoky s překrásnými plážemi, tyrkysové moře, milí lidé a k obdivování starobylé památky. Věřte nám – během posezení na palubě u výtečného jídla a vína není k myšlence, že byste tu chtěli strávit zbytek života, zas až tak daleko.

Team Umbrella Yacht   |   30. 7. 2018

Ostrovy v Jónském moři jsou zelenější než většina ostrovů v moři Egejském, protože tu častěji prší, a celá lokalita si tak vysloužila přízvisko „trochu jiné Řecko“. Mnohým jachtařům také trochu připomíná Chorvatsko. Několik velkých ostrovů, jako je Korfu, a jižněji pak Lefkáda, Kefalonie či Zakynthos, a spousta těch malých chrání pevninu před větrem a brzdí vlny. Oblast mezi ostrovy a pevninským Řeckem je tak ideální pro pohodovou, rodinnou plavbu v klidném moři. Kdo naopak touží po sportovnější plavbě, může vyrazit do otevřeného moře na západní straně ostrovů, případně na sever od Korfu.

Byť jsou ostrovy v Jónském moři mezi turisty hodně oblíbené, díky vlastní lodi vás to nemusí trápit. V pohodě si můžete vybírat mezi desítkami odlehlých zátok, kde se o místo na kouzelných plážích nebudete muset s nikým přetahovat. Moře je tu teplejší než v Chorvatsku (ale úplně stejně tyrkysové!), přístaviště většinou zdarma a pohostinnost místních obyvatel jen tak něco nepřekoná. Antické a benátské památky a skvělé jídlo berte už jen jako příjemný bonus!

alt_text_here

Vesnička Assos na Kefalonii

 

Zakynthos: Slavný vrak i želvy

Symbolem ostrova je slavná pláž Navagio. Dokonalý kousek země přístupný jen lodí, ze všech stran chráněný vysokými útesy, na kterém ještě ke všemu najdete ztroskotanou loď. To byste si určitě neměli nechat ujít. (Více si o ní přečtěte v článku Tohle jsou nejkrásnější pláže Evropy!). Na ostrově je ale nádherných pláží mnohem víc! Stačí jen plout podél pobřeží a zakotvit, kde se vám to bude líbit nejvíc. Můžete se zajet podívat na Modré jeskyně (na severním cípu ostrova, kousek nad pláží Navagio) – dostupné jsou opět jen z moře. Zakynthos, to jsou i přísně chráněné mořské želvy karety obecné, nejvíc jich žije v zálivu Laganas. Dobré kotviště s perfektním servisem najdete ve městě Zakynthos.

alt_text_here

Slavná pláž Navagio s vrakem lodi

 

Kefalonie: Nebudete vědět, co dřív!

Na Kefalonii je hned několik přístavišť – jednak v metropoli Argostoli (jde o jednu z nejbezpečnějších marin ve Středozemí), potom v Lixouri, v Agia Efimia na východní straně ostrova, a především ve velmi módní vesničce Fiskardo na severním okraji ostrova. Na Kefalonii se zabaví opravdu každý. Tím, co nejvíc zajímá jachtaře, jsou samozřejmě pláže – slavná Xi s oranžovým pískem, který připomíná antuku, až neskutečně krásná Myrtos, ale i Skala, Platia Ammos, Zola, Vouti , pláž v Agia Efimia… a takhle bychom mohli pokračovat donekonečna! Spoustu zajímavostí ale najdete i na pevnině – skály v Katavothres, v nichž mizí mořská voda, aby se později objevila na druhém konci ostrova. Vinařství, která zpracovávají zdejší vynikající suché bílé víno Robola. Přístavní vesničky Fiskardo a Assos. Klášter Kipourion, jeskyně Melissani, jezero Melissani a mnoho, mnoho dalšího!

alt_text_here

Pláž Myrtos je prý nejfotografovanější pláží v Řecku

 

Lefkáda: Nejkrásnější pláže Řecka

Ta kombinace sytě zelené vegetace, strmých bílých skal a tyrkysového moře vám vezme dech.  Lefkáda je hornatý ostrov, který je díky bohatým srážkám velmi úrodný, takže tu můžete obdivovat celou paletu řeckého rostlinstva. Ovšem i pobřeží stojí za to – zdejší pláže patří k těm nejkrásnějším v celém Řecku. Porto Katsiki, Egremni, Milos, Gyra, Kathisma, Pefkoulia a pro surfaře pak Vassiliki. V pauze mezi koupáním si pak můžete zajet obhlédnout soukromé ostrůvky Skorpios (slavné sídlo rejdaře Onassise) a Madouri.

alt_text_here

Na Lefkádě si budete připadat jako v rozkvetlé zahradě

 

Jónské moře toho samozřejmě nabízí ještě mnohem víc. Na ostrově Paxos si na plážích v Lacce můžete vyzkoušet nejrůznější vodní sporty – od vodních lyží po windsurfing. Na sousedním Antipaxu je senzační koupání a samostatnou kapitolou je Korfu, o kterém si můžete přečíst v našem článku One way plavba: Poznejte Karibik nebo Řecko během jediné cesty. Jónské moře vás zkrátka nezklame!

alt_text_here

Korfu se přezdívá Smaragdový ostrov

Foto: Shutterstock.com

Chcete s námi vyrazit do Řecka? Napište nám!

Přečíst více článků