Jachtařské cesty za vínem. Kde se vám bude líbit?

Milujete jachting a milujete víno. Rozumíme – jsme na tom stejně! I proto jsme pro vás připravili pár tipů na skvělé jachtařské destinace, ze kterých si odvezete i nezapomenutelné gurmánské zážitky. A nejspíš i pár lahví vína :-)

Tým Umbrella Yacht   |   26. 2. 2018

Korsika: Máte chuť na něco speciálního?

Narazit ve Středozemí na kvalitní víno opravdu není těžké. Ale vína z Korsiky jsou speciální – zdejší vinaři těží z vysokého počtu slunečních dní, menšího množství srážek i blízkosti moře. Pěstují se tu hlavně odrůdy Niellucciu a Sciaccarella (červená vína), Vermentinu (bílé víno) a na severu pak Muškát. Domluvte si návštěvu například ve vinařství Domaine Saparale poblíž Sartène, Domaine de Torraccia u Porto-Vecchio nebo (máte-li rádi sladký Muškát) v Domaine Pieretti. Při vychutnávání vín se pak můžete kochat výhledy na hory, rozkvetlé louky i nedotčené písečné pláže. O historických památkách ani nemluvě. A mimochodem – na Korsice si můžete zahrát i golf! Více se o zdejších hřištích dočtete v článku Hrajete golf? Spojte svůj oblíbený sport s dovolenou na jachtě!

alt_text_here

Korsika, to jsou starobylá města, skvělá vína a nádherná příroda

 

Italské Bolgheri: Za víny i cypřiši

Tuhle středověkou vesničku ukrytou mezi toskánskými kopci a mořem musíte navštívit i kvůli překrásnému výhledu, který vidíte na fotce – skoro pět kilometrů dlouhé cestě vedoucí ke hradu, kterou lemují cypřiše. Úplně stejné nadšení budí i zdejší červená vína, která patří do světové špičky a zdatně konkurují produkci z francouzského Bordeaux. Ostatně jejich základem jsou právě odrůdy původem z Bordeaux – Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot. Na zdejších 1300 hektarech vinic hospodaří zhruba čtyřicítka vinařů, z jejich produkce jsou pak nejslavnější vína Sassicaia a Ornellaie.

alt_text_here

Vína z Bolgheri jsou fantastická, stejně jako tenhle výhled!

 

Chorvatský Pelješac: Centrum červených vín

Chorvatská vína si stále důrazněji říkají o pozornost milovníků dobrého jídla a pití. Vinná réva se mimo jiné pěstuje na ostrovech Šolta, Vis, Hvar, Brač nebo Korčula, ale my vám tentokrát doporučíme poloostrov Pelješac. Právě tady totiž vznikají nejlepší chorvatská červená vína – Dingač, Postup, Plavac a dezertní Prošek. Vychutnávat si je můžete na zdejších krásných plážích (například mezi městečky Orebić a Viganj na jihu poloostrova), na kterých jsou mimochodem i skvělé podmínky pro vodní sporty (Viganj je vyhlášenou lokalitou pro windsurfing a kiting). Oblíbené jsou i výlety po ostrově, které spojují ochutnávání vín ve zdejších sklepích s degustací místní kuchyně. Na podobnou gurmánskou tour můžete vyrazit například na naší zbrusu nové lodi MY 44! Více se o ní dočtete v článku Chorvatsko luxusně? Tahle nová jachta splní vaše sny!

alt_text_here

Není nad to vychutnávat si skvělé chorvatské víno na krásné pláži

 

Španělský Priorat: Módní trpaslík

Jestli je ve světě vinařství nějaké místo zrovna „trendy“, je to oblast Priorat na jihu Katalánska. Spolu s mnohem slavnější Riojou jde o jediný španělský region, který drží ocenění nejvyšší kvality DOQ/DOCa (Denominació d´Origen Qualificada). Oproti Rioje je ale tato oblast mnohem menší a vína jsou hodně odlišná – hlavní díky zdejší půdě, která je sopečného původu a obsahuje břidlici s částečkami slídy (Španělé jí říkají llicorella). V Priorat se pěstují hlavně červená vína a převažují odrůdy Garnacha (ve Francii se jí říká Grenache) a Cariñena (francouzsky Carignan). Asi stovka vinařství tu produkuje plná, intenzivní vína s typickou mineralitou, kterou jim dodává právě llicorella. A i když jsou trochu dražší (vinice vysázené na strmých terasách mají velmi nízké výnosy), rozhodně stojí za to, abyste Priorat zařadili do programu své plavby podél španělského pobřeží!

alt_text_here

V Priorat se vyrábějí hlavně červená vína

 

Francouzský Cassis: Léto ve společnosti bílého!

Jistě, francouzská vína, to jsou oblasti Bordeaux, Champagne, Burgundsko a údolí Rhôny a Loiry. Ale pokud v létě dáváte přednost spíše bílým vínům, zamiřte do provensálského městečka Cassis! Leží asi dvacet kilometrů od Marseille a bývá označováno za jedno z nejkrásnějších měst Francie – ne náhodou se tu s oblibou usazovali slavní spisovatelé i malíři. Přestože se v okolí pěstují vesměs červená vína, v Cassis už před 80 lety vsadili na vína bílá (i když tu samozřejmě vyrábí i rosé, pořád jsme v Provence!).

Zdejší vinaři, kteří jako jedni z prvních získali kontrolované označení původu (appellation d’origine contrôlée, AOC), pěstují hlavně odrůdy Marsanne a Clairette. Jachtaři mají ostatně ještě jeden důvod, proč zamířit právě do Cassis – zdejší vinice jsou totiž součástí národního parku Calanques, který zahrnuje překrásné, skalisky lemované zálivy zasahující hluboko do pobřeží. Pokud bychom vám měli doporučit alespoň jediný z nich, zvítězila by překrásná zátoka En-Vau!

alt_text_here

Zátoka En-Vau je jen jedním z mnoha zálivů kolem francouzského Cassis

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete poznat ty nejlepší vinařské lokality? Napište nám!

Přečíst více článků