One way plavba: Poznejte Karibik nebo Řecko během jediné cesty!

Jste už trochu zkušenější jachtaři a chcete toho během své dovolené zažít co nejvíc? Pak pro vás máme hned čtyři tipy na takzvané one way plavby! Při těchto jednosměrných cestách si užijete nejen víc jachtaření, ale navíc svou vysněnou destinaci poznáte opravdu důkladně.

Tým Umbrella Yacht   |   29. 1. 2018

Zatímco se při běžné plavbě nalodíte i vylodíte ve stejném přístavu, při jednosměrné (one way) plavbě startujete na jednom místě a končíte o notných pár desítek nebo i stovek kilometrů dál. Výhody jsou nasnadě – užijete si mnohem delší jachtaření, a navíc toho opravdu hodně uvidíte. Není problém prozkoumat během jediné plavby velkou část Karibiku či Řecka nebo to nejlepší z Chorvatska či Indického oceánu.

One way plavbu pro vás samozřejmě můžeme zajistit, kdekoli si řeknete. Ale pokud o ní uvažujete, a ještě nemáte jasno, kam byste se rádi vydali, máme pro vás hned čtyři tipy, které považujeme za top!

 

Karibik: Z Martiniku na Grenadu

Karibik je pro mnoho cestovatelů snovou destinací – a když už dobrodruzi investují peníze do splnění tohoto snu, chtějí toho samozřejmě vidět co nejvíc. Jednou z cest, kterou vám můžeme s klidným srdcem (a po tisících „naplachtěných“ kilometrů) doporučit, je one way plavba mezi Martinikem a Grenadou.

alt_text_here

Grenada láká jachtaře mimo jiné i překrásnými zátokami a plážemi

 

Ideální je vyhradit si na ni 12 až 15 dnů, během nichž si vychutnáte nejen krásy Martiniku, který se pyšní stabilním počasím, překrásnými plážemi a evropskou úrovní služeb. Je to koneckonců francouzský zámořský department – více se o něm dočtete v článku Martinik z paluby jachty? V lednu je to nejlevnější! Poznáte ale i Svatou Lucii, Svatého Vincence (o slavné zátoce Wallilabou, kde se točili Piráti z Karibiku, píšeme v článku Poznejte místa, kde se natáčely slavné filmy!).

Trasa dál vede přes ostrovy Bequia, Mustique (oblíbenou dovolenkovou destinaci hollywoodských hvězd a členů evropských královských rodin), Canouan, Mayreau, souostroví Tobago Cays, ostrovy Union, Carriacou až na Grenadu. Tam všude na vás čekají kilometry pláží, skvělé lokality pro potápění, šnorchlování i koupání, milí lidé a prvotřídní karibská kuchyně!

 

Karibik: Z Britských Panenských ostrovů na Antiguu

Tuto cestu začneme v nejoblíbenější jachtařské destinaci světa – Britských Panenských ostrovech. Určitě si pro ně vyhraďte aspoň tři až čtyři dny, abyste opravdu pochopili, proč jsou zrovna Britské Panenské ostrovy místem, kde si jachtaři plní své sny. Následně svou loď nasměrujte k ostrovům Anguilla a Svatý Martin – tady doporučujeme zakotvit v překrásné zátoce Simpson Bay a vyrazit se pěšky podívat na slavnou Maho Beach. Ano, to je ta pláž, za níž začíná ranvej letiště Grand Case, a přistávající letadla tu tak rekreantům doslova cuchají účesy.

Až se dostatečně pokocháte dunícími jumbo jety, zvedněte kotvy a přeplujte na Svatého Bartoloměje, ostrov, kde má letní sídlo snad každý, kdo ve světě byznysu, filmu či módy něco znamená. Kromě celebrit na tomto ostrůvku pod francouzskou správnou najdete i špičkové restaurace a luxusní obchody. Skvělou kuchyni, krásné pláže i parádní lokality pro potápění ostatně nabízejí i další ostrovy na naší trase, Svatý Kryštof a Nevis, Barbuda a Antigua. Hlavně ostrovy Svatý Martin a Barbuda loni hodně zdevastoval hurikán Irma, ale místní lidé intenzivně pracují na obnově – a právě jachtaři, kteří sem přijíždějí utratit své peníze, jim v tom významně pomáhají.

alt_text_here

Z pevnosti Shirley Heights je krásný výhled na zátoky Antiguy

 

Chorvatsko: Z Trogiru do Dubrovníku

Tato sedmidenní dovolená začíná v marině v Trogiru, vzdálené asi 30 minut od Splitu a končí v Dubrovníku. Poznáte při ní ostrovy Šolta, Vis, Budikovac, Lastovo, Lopud, Korčulu, Hvar nebo Mljet. Podrobnější informace o této trase najdete v článku Dovolená na luxusní jachtě? Dáme vám k ní bednu šampaňského! V článku se dozvíte víc i o naší nové jachtě MY 44, se kterou můžete do Chorvatska vyrazit!

 

Řecko: Z Korfu na Lefkadu

Korfu je oproti ostatním řeckým ostrovům méně vyprahlý a o dost zelenější, je pokrytý hustou vegetací, ale jinak vaše očekávání v žádném případě nezklame – kromě krásných pláží a přírody nabízí i okouzlující Staré město, součást hlavního města Korfu, které je už deset let zapsané na listině UNESCO. Z Korfu doporučujeme přeplout na chvíli na pevninu – za návštěvu stojí jak městečko Sivota, kde najdete skvělé pláže, tak Parga.

Ostrov Paxos je sice nejmenší z Jónských ostrovů, ale pokud si chcete odpočinout od celoročního stresu, rozhodně ho nepřehlížejte. Na jeho „antistresové účinky“ jsou místní lidé velmi pyšní. Nádherné zátoky, krásné moře, příroda a atmosféra zdejších taveren, to vše vás pohltí a vy najednou zjistíte, že jste naskočili na vlnu všudypřítomné pohody. Na plážích v Lacce si navíc můžete vyzkoušet nejrůznější vodní sporty – od vodních lyží po windsurfing. Doporučujeme vám také „koupací“ výlet na sousední Antipaxos. Týdenní plavbu pak můžete zakončit na ostrovech Kefalonia (dobrým tipem je pláž Foki) a Lefkada (jestli jste si za celou dobu nezkusili windsurfing, ve Vasiliki to určitě napravte!).

alt_text_here

Jedna z nádherných zátok ostrova Paxos

Foto: Shutterstock.com, Moorings

 

Zaujala vás některá one way plavba? napište nám!

Přečíst více článků