Podzim na jachtě. Tři evropské destinace, kde se ohřejete i v říjnu!

Plánujete letos dovolenou až na konec září, říjen, nebo dokonce listopad, ale exotika vás neláká? Žádný problém, i v Evropě si můžete užít krásné babí léto! A navíc výrazně ušetříte za pronájem lodě – ceny mimo sezonu jsou opravdu příznivé. Máme pro vás tip na tři středomořské destinace, ve kterých je letní sezona bezkonkurenčně nejdelší.

Team Umbrella Yacht   |   13. 8. 2018

Kréta: Chania

Město Chania leží na severozápadě ostrova a spolu s okolními plážemi je nejkrásnější částí Kréty. Navíc tu můžete ještě i v říjnu počítat s průměrnou teplotou 19 °C (nejvyšší bývá až 23 °C), a v listopadu s pořád ještě příjemnými průměrnými 16 °C a nejvyššími 20 °C. V Chanii najdete celou řadu benátských i tureckých památek, v úzkých uličkách starého města, které obklopují původní benátské hradby, můžete posedět v romantických kavárnách a restauracích se skvělým jídlem i pitím. Celý region Chania proslavily i krásné pláže – nejznámější je Balos, ale za návštěvu stojí i Georgioupolis, Falasarna nebo Stavros. U pobřeží Kréty můžete šnorchlovat, potápět se, udělat si výlet k jeskyním, ale rozhodně doporučujeme i pěší výlet do vnitrozemí – na Pachnes, nejvyšší vrchol pohoří Lefka Ori, nebo do soutěsky Samaria ve stejnojmenném národním parku.

alt_text_here

Pláž Balos je zřejmě nejkrásnější pláží v regionu Chania

 

Turecko: Bodrum

Turecko je skvělým tipem pro dovolenou v říjnu. Posuďte sami – průměrná teplota 21 °C, a nejvyšší až 25 °C! A pěkné počasí tu můžete chytit i v listopadu, kdy je tu průměrná teplota 16 °C, a nejvyšší 19 °C. Samotný Bodrum nabízí kouzelný mix východní středomořské architektury i luxusních hotelů a středisek. Ještě zajímavější než město je ale jeho okolí! Stačí vyplout podél pobřeží a čekají na vás izolované zátoky, lemované borovicovými lesy, mezi kterými se skrývají restaurace, v nichž si můžete dát výborná jídla z mořských plodů a jehněčího masa, i různé pozůstatky starověkých civilizací.

Moře je tu opravdu krásné, což oceníte hlavně na mnoha rozlehlých písčitých plážích, například v letoviscích Ortakent nebo Turgutreis nebo v zátokách zálivu Gökova (třeba v Çökertme nebo v Akbuk). Na své plavbě byste určitě neměli minout ani některé z maličkých přístavišť na Yedi Adalari (známých také jako Seven Islands), na potápěče tu pod vodou čeká nejen pestrý podmořský život, ale i pár vraků dávno potopených lodí a letadel. Pokud se chcete o plavbě v této jachtařům zaslíbené zemi dozvědět víc, přečtěte si článek Turecko. Náš tip pro tuto sezonu!

alt_text_here

Bodrum má úžasné orientální kouzlo

 

Malta: ostrůvek Gozo

Chcete zažít poklidnou dovolenou během plavby kolem ospalého ostrůvku, přímo obsypaného historickými památkami a skvělými restauracemi, s několika krásnými plážemi, skalami a vyhlášenými potápěčskými lokalitami? Přesně to váš čeká na Gozu, ostrově těsně vedle Malty, který kromě zmíněných lákadel nabízí i průměrnou říjnovou teplotu 21 °C (nejvyšší až 24 °C), v listopadu se tu ochladí na příjemných 17 °C, a když budete mít štěstí, tak i na 20 °C. Kromě procházek po ostrově doporučujeme zakotvit i u některé potápěčské destinace – vybírat můžete z desítky letadel a lodí potopených během druhé světové války, podmořských jeskyní i útesů plných korálů. A ti z vás, kdo se nepotápí, mohou vyrazit na kajaku podél pobřeží nebo si projet ostrov na kole. Romantické večery na jachtě si pak můžete zpestřit zdejším vynikajícím vínem, které skvěle ladí s chlebem namáčeným v  olivovém oleji, sušenými rajčaty a ovčím sýrem, vše taktéž zdejší provenience.  

alt_text_here

Klid a krásná příroda, to je ostrůvek Gozo

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na moře? Napište nám!

Přečíst více článků