Pronájem lodí: Z jakých destinací můžete vybírat?

Rádi vám zajistíme pronájem lodi ve více než dvaceti nejlepších jachtařských destinacích světa. Nemáte jasno, kam přesně vyrazit? Možná vám náš přehled napoví!

Tým Umbrella Yacht   |   14. 1. 2018

Chorvatsko

Patří k nejlepším jachtařským destinacím Evropy – především díky dlouhému, členitému pobřeží, které lemuje na 1200 ostrovů. Chorvatsko nabízí překrásnou přírodu, tyrkysově modré vody Jaderského moře, skvěle udržované pláže a krásná historická města a vesnice. Kolem jeho břehů se můžete plavit týdny a poznávat přitom neobydlené ostrůvky, jeskyně i pláže v odlehlých zátokách, na kterých vás nebude nikdo rušit, potápět se nebo šnorchlovat. Z lodi můžete buď vyrazit na výlety do některého z přírodních parků, nebo si užívat nočního života v přístavních městech (Chorvatsko je na jachtaře skvěle připravené – je tu dostatek přístavišť i restaurací) a výborných chorvatských vín.

alt_text_here

 

Řecko

Nemusíte být velkým znalcem historie, abyste věděli, že tady to všechno začalo – právě v Řecku se formovala současná evropská civilizace. Jachtařům toho ale Řecko kromě všudypřítomných upomínek antických dob nabízí mnohem víc. Především krásné moře, tisíce ostrovů, skvělé jídlo a nádherné pláže. Vybírat můžete hned z několika jachtařských oblastí, z nichž každá nabízí něco trochu jiného. Podmínky v Jónském moři přejí klidné, pohodové plavbě, oproti tomu do Egejského moře míří už přece jen trochu zkušenější jachtaři. Všechny oblasti mají ale jedno společné – potkáte tu jen milé a pohostinné lidi!

alt_text_here

 

Itálie (včetně Sicílie a Sardinie)

Možná se vám bude víc líbit na překrásných plážích Sardinie, třeba vás osloví spíše Capri, ostrůvek, který patří už po staletí k nejoblíbenějším destinacím intelektuálů, umělců a evropské i hollywoodské smetánky. Anebo dáte přednost Toskánským ostrovům, největšímu italskému ostrovu Sicílie či pobřeží Amalfi? Ať už zamíříte kamkoli, Itálie vás se svou špičkovou kuchyní, lahodnými víny a krásným mixem okouzlující přírody a historických památek nezklame! Vybírat můžete z mnoha tras, dle svých zájmů i času.

alt_text_here

 

Malta

Malta je jednou z nejmenších zemí Evropské unie, turistům toho ale nabízí víc než dost. Ideální podmínky pro příjemnou plavbu (s jednou z nejdelších jachtařských sezon v Evropě!), chráněná přístaviště, památky bohaté, více než 7000 let dlouhé historie, skvělá místa pro potápění i koupání a navíc vynikající středomořskou kuchyni. Maltské souostroví zahrnuje tři obydlené ostrovy (Maltu, Gozo a Comino) a pár dalších neobydlených ostrůvků. Za návštěvu určitě stojí hlavní město Valletta, doporučujeme i výlet do slavné Modré jeskyně nebo koupání v přírodním bazénku St. Peter’s Pool u Marsaxlokk.

Pokud milujete potápění, zamiřte na ostrov Gozo. Zdejší lokality jsou vyhlášené, vybírat můžete z desítky letadel a lodí potopených během druhé světové války, podmořských jeskyní i útesů plných korálů. Najdete tu i pár skvělých restaurací, ve kterých můžete ochutnat zdejší vynikající víno, sušená rajčata či ovčí sýr. Malta je maličká a na její prozkoumání nepotřebujete mnoho času, takže pokud budete mít chuť, můžete do své dovolené zahrnout i návštěvu Sardinie a Sicílie!

alt_text_here

 

Francie (včetně Korsiky)

Francouzská riviéra – víc říkat netřeba. Ne náhodou sem v posledních staletích na své dovolené míří nejen filmové hvězdy, ale i spisovatelé či členové evropských královských rodin. Nádherné moře, nekonečné pláže, ta nejlepší kuchyně, vyhlášené noční podniky, muzea, galerie i luxusní nákupní třídy. Vyplujte z Marseille do St. Tropez a poznejte to nejlepší z Azurového pobřeží včetně Hyèrských ostrovů a národního parku Calanques. Nebo vyrazte na Korsiku! Korsika je nejhornatější ze všech ostrovů Středozemního moře a najdete na ní přes dvě stovky pláží, takže je ideální volbou pro ty z vás, kteří rádi kombinujete koupání v moři s pěší turistikou v překrásné a divoké přírodě.

alt_text_here

 

Černá Hora

Černá Hora je v porovnání se sousední Chorvatskem jachtařským trpaslíkem, který o sobě ale dává vědět stále hlasitěji. Pokud se plavíte podél břehů tohoto maličkého státu, musíte obdivovat úchvatnou kombinaci mohutných hor, které se před vámi tyčí, a pobřeží lemovaného starobylými městečky a nádhernými (a také poměrně rozlehlými) plážemi. Díky vlastní lodi se dostanete i na odlehlé pláže a do jeskyní, krásná zákoutí najdete i na černohorských ostrůvcích – i když těch je tu mnohem méně než v sousedním Chorvatsku. Vyrazit můžete i na trek do vnitrozemí k některému z jezer či kaňonů vyhloubených divokou řekou nebo posedět v restauraci v historickém Kotoru či Perastu (v Černé Hoře najdete spoustu skvělých restaurací!). Anebo můžete návštěvu Černé Hory spojit s plavbou kolem Dubrovníku, a vidět toho během jediné dovolené ještě víc! Více se dozvíte v článku Líbánky na lodi? Zkuste romantickou Černou Horu!

alt_text_here

 

Baleárské ostrovy

Tyhle španělské ostrovy, které leží mezi španělským pobřežím a severním pobřežím Afriky, nabízí perfektní dovolenou doslova pro každého. Milovníci nočního života a tance míří na Ibizu, kde se každý večer koná aspoň jedna velká plážová party a kam přes léto míří ti nejlepší světoví DJs. Menorca potěší hlavně milovníky klidu. Potápěči si přijdou na své u menšího ostrůvku Cabrera, který proslul průzračně čistými vodami s viditelností až do vzdálenosti 30 metrů a bohatým mořským životem (včetně chobotnic, murén a barakud).

Ti, kteří ze všeho nejvíc ocení nekonečnou bělostnou pláž, budou spokojení na Playa de Ses Illetes na Formenteře. A pokud slyšíte na argument, který zní: 550 kilometrů dlouhé pobřeží plné pláží, zátok a jeskyní, nad kterým svítí slunce celých 300 dnů v roce, je vaší snovou destinací Mallorka! Více se o ní dočtete v článku Mallorka: Ráj vzdálený jen pár hodin letu.

alt_text_here

 

Kanárské ostrovy

I když leží u pobřeží západní Afriky, patří Kanárské ostrovy Španělsku. Je jich celkem 13, přičemž nejznámější jsou Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife a Fuerteventura. Díky své geografické poloze nabízejí Kanáry jachtařům po celý rok stabilní, teplé počasí. Ostrovy jsou od sebe navíc vzdálené maximálně den plavby, takže během jedné dovolené můžete důkladně prozkoumat jejich často velmi odlišný charakter. Na všech pak najdete krásné písečné pláže, které jsou asi hlavním lákadlem souostroví. Určitě si ale naplánujte i nějaké výlety do vnitrozemí – velkou část Kanárských ostrovů totiž pokrývají pohoří vulkanického původu a zdejší příroda doslova bere dech!

alt_text_here

 

Slovinsko

Slovinská riviéra není zdaleka tak známá jako pobřeží sousedního Chorvatska. Přitom ale nabízí srovnatelné zážitky! Přímořská městečka Piran, Portorož, Koper nebo Izola nezapřou italský, především benátský vliv, služby jsou na špičkové úrovni, a navíc tu máte téměř nekonečné možnosti výletů do vnitrozemí. Triglavský národní park, Postojná nebo Škocjanská jeskyně, jezera Bled a Bohinj, Julské alpy nebo některé z termálních lázní – výběr je opravdu široký. A i když je slovinské pobřeží dlouhé jen 47 kilometrů (a to včetně všech zátok, poloostrovů a výběžků), kromě koupání tu můžete zkusit třeba štěstí v některém z kasin v Portoroži, potápět se, vyrazit si na výlet do Benátek nebo si ve zdejších barech vychutnat kvalitní slovinské víno.

alt_text_here

 

Turecko

Turecko tvoří pomyslný geografický i kulturní most mezi Evropou a Asií, a nabízí tak zajímavý mix východních a západních prvků – najdete tu památky z doby Říše římské, byzantské i osmanské. Perfektní počasí, teplá voda a klidné zátoky jsou samozřejmostí, stejně jako vyhlášená kuchyně a možná pro někoho překvapivá pohostinnost a srdečnost místních lidí. Především ženy navíc ocení, že se na tureckých trzích a bazarech skvěle nakupuje! Pokud jste nestihli dovolenou v létě, vězte, že na jižním pobřeží Turecka vydrží krásné počasí o něco déle, a tak tam v pohodě můžete vyrazit i v říjnu. Více si o něm přečtěte v našem článku Turecko. Náš tip pro tuto sezonu!

alt_text_here

 

Karibik

Jednoznačný favorit mezi zimními destinacemi. Karibik, to jsou nádherné bělostné pláže, tyrkysové moře, parádní lokality pro potápění, úchvatná příroda a navrch pohostinní lidé. A ano – také slavný rum! Volit můžete z mnoha tras, včetně one way plaveb. Každý ostrov je jiný, každý také obvykle formovala koloniální nadvláda jiné mocnosti. Nekorunovaným králem luxusních plaveb jsou určitě Britské Panenské ostrovy, na Martiniku se zase mísí karibská pohoda s evropským vlivem (více se o něm dočtete v článku Martinik z paluby jachty? V lednu je to nejlevnější!).

Na Svaté Lucii je nádherná příroda, její návštěvu můžete spojit s výletem k ostrovům Sv. Vincenc, Grenada nebo Dominica. Kdo chce Karibik poznat opravdu důkladně, může se vydat na one way plavbu. Hned dva tipy na trasy podél karibských ostrovů najdete v článku One way plavba: Poznejte Karibik nebo Řecko během jediné cesty!

alt_text_here

 

Kuba

Kuba, to jsou krásné karibské pláže, hudba a tanec, rum a doutníky, krásné ženy a americké bouráky. Kuba je největším ostrovním státem v Karibiku a jachtaře sem láká hlavně příznivě teplé klima, stálé větry, přátelští lidé i krása zdejší přírody. Kuba je souostroví, které tvoří na 4000 ostrovů a ostrůvků – dost na to, abyste tu mohli strávit ne jednu, ale hned několik jachtařských dovolených, a pokaždé viděli něco nového. Hory, zemědělská údolí s tabákovými plantážemi, specifická městská architektura (v případě Havany, Trinidadu, Cienfuegos a Camagüey chráněná v rámci UNESCO) a písečné pláže… Náš tip? Vyrazte z Cienfuegos na Cayo Largo a další přilehlé ostrovy! Ať už dáte přednost sklence Havana Clubu, nebo se zkusíte naučit rumbu či salsu, z Kuby rozhodně nebudete odjíždět zklamaní.

alt_text_here

 

Thajsko

Pokud patříte ke zkušeným cestovatelům, Thajsko a Adamanské moře jsou přesně tou destinací, která i vám vyrazí dech. Díky vlastní lodi můžete zapomenout na přecpaná letoviska, a naopak poznat to nejlepší z thajské přírody i kultury. Od skalisek v zátoce Phang Nga přes korálové útesy u Similanských ostrovů až po neskutečné pláže, to všechno dělá z Thajska jednu z nejlepších jachtařských destinací světa. Kromě nádherné přírody se tu i výborně najíte a potkáte spoustu sympatických a usměvavých lidí. Pár tipů na destinace, které byste neměli minout, najdete v článku Thajsko? Nasměrujte svoji jachtu do těchto nádherných míst!

alt_text_here

 

Seychely

Seychely jsou pro mnohé cestovatele snovou destinací. Není divu – překrásná příroda, bělostné pláže omývané Indickým oceánem, palmy, typické žulové kameny a příjemní lidé. Pokud chcete tohle souostroví opravdu poznat, není lepší způsob než plavba na jachtě. A která místa byste rozhodně měli navštívit? Určitě vám doporučujeme zakotvit u ostrova Curieuse, kde volně žijí želvy obrovské.

Na ostrově Praslin zase nezapomeňte na výlet do údolí Vallé de Mai, kde roste zbytek pralesa endemických kokosových palem zvaných Coco de Mer (ano, to jsou ty palmy ve tvaru lidské zadnice). Vyfoťte se u ostrůvku St. Pierre, vydejte se na plantáže vanilky na La Digue nebo si zašnorchlujte v mořské rezervaci u ostrova Ile Cocos. A ještě jedna skvělá zpráva – na Seychelách je krásně po celý rok (ano, i během české zimy)! Více se dočtete v článcích 5 nejkrásnějších míst Seychel a 5 věcí, které jste nevěděli o Seychelách.

alt_text_here

 

Malajsie (Langkawi)

Představte si dovolenou, během které můžete úplně vypnout. Jediné, co vás povede, bude slunce a vítr. Prozkoumáte nedotčené pláže, deštné pralesy a džungli, které jsou domovem rostlin a zvířat, které nežijí nikde jinde na světě. Přesně to vás čeká během plavby kolem souostroví Langkawi na severozápadě Malajsie. Země, která nabízí kulturní mix odpovídající její geografické poloze. Můžete se těšit na fascinující přírodu, skvělou kuchyni, potápění, úžasné pláže a průzračné moře. Langkawi je navíc bezcelní zóna, a tudíž úplný ráj nákupů! Pokud chcete kromě Malajsie poznat i část Thajska, doporučujeme vám one way plavbu z Phuketu do Langkawi.

alt_text_here

 

Kapverdy

Kapverdy jsou destinací pro zkušenější jachtaře, kteří mají rádi adrenalin – hlavně kvůli silným větrům, které tu vanou po celý rok. Souostroví se skládá z deseti větších a 5 menších ostrovů vulkanického původu a leží v Atlantickém oceánu u afrického pobřeží (jižně od ostrovů Kanárských). Klima je tu suché a horké, ostatně – slunce tu svítí celých 350 dnů v roce! Jachtingu se tu můžete věnovat celý rok, ale ideální období pro dovolenou na lodi je od listopadu do března. Jachtařská infrastruktura tu není moc rozvinutá, je tu sice spousta zátok, ale jen pár marin. Tenhle nedostatek vám ale bohatě vynahradí překrásné pláže a fakt, že masový turismus na Kapverdy ještě nedorazil!

alt_text_here

 

Bali

Bali a sousední Lombok jsou tím nejkrásnějším, co nabízí jachtařům Indonésie. Ostatně, jejich přednosti už určitě znáte z fotografií – nádherné moře, nezapomenutelné západy slunce, krásné pláže, hory, skvělé lokality pro potápění, rýžová políčka a starobylé hinduistické chrámy. A navíc příjemné klima a dobré jídlo. Od obyvatel Bali také můžete odkoukat jejich životní styl – stále usměvavé tváře, každodenní slavnosti, tance, náboženské obřady a neutuchající radost ze života. To nejzajímavější, co tu můžete vidět, jsme pro vás sepsali do článku Bali: 6 věcí, které si tu rozhodně nenechte ujít.

alt_text_here

 

Austrálie (Whitsunday Islands)

Whitsundays Islands je 74 ostrůvků ležících u východního pobřeží Austrálie, přímo v srdci Velkého bariérového útesu. Zkušení jachtaři o nich říkají, že jde o jednu z nejkrásnějších jachtařských lokalit na planetě. Za svou pověst vděčí hlavně úžasnému podmořskému životu, krásné přírodě, luxusním resortům a dostatku kotvišť. Přestože Whitsundays leží v tropickém pásmu, větry je po většinu roku ochlazují, takže je tu velmi příjemné počasí. Celá oblast je rozlehlá, a tak si tu v pohodě najdete pláže či zátoku, kde vás nebude nikdo rušit. A také je tu prý nejhezčí pláž Austrálie – Whiteheaven Beach. Pokud už máte na jachtě něco „napluto“ a chcete vidět víc, rozhodně zamiřte k Whitsundays!

alt_text_here

 

Mexiko

Mexické pobřeží měří 10 tisíc kilometrů a jachtaři mohou vybírat ze dvou hlavních tras – jedna vede podél Yucatánského poloostrova na jihovýchodě země a druhá západem v Kalifornském zálivu, kterému se někdy přezdívá Cortézovo moře. V Kalifornském zálivu je přírodní rezervace zapsaná na seznam UNESCO, v níž žije okolo 40 procent všech druhů mořských savců a kytovců, včetně kriticky ohrožené sviňuchy kalifornské, endemického druhu, který nikde jinde nepotkáte. Více si můžete přečíst v článku Plavba ve společnosti delfínů a velryb? Vyjdete se do Cortézova moře! Ať už vyrazíte do kterékoli části Mexika, čeká vás velká porce zdejší unikátní kultury, nádherné přírody, mayských a aztéckých památek, nekonečných pláží a pořádně ostrého jídla, které můžete spláchnout zdejší vyhlášenou tequillou!

alt_text_here

 

Francouzská Polynésie

Francouzská Polynésie patří k životním snům všech milovníků jachtingu. Je to destinace pro opravdové fajnšmekry! Náklady na plavbu podél ostrovů Francouzské Polynésie jsou vyšší a týden vám rozhodně nebude stačit – z druhé strany za své peníze získáte zážitky, na které do smrti nezapomenete. Nedotčená příroda, desítky překrásných ostrovů v čele s Tahiti, Bora Bora nebo Raiateou, laguny s tyrkysovým mořem, korálové útesy, nekonečné zlatavé pláže a přátelští lidé. Až si budete chtít dopřát skutečně životní cestu, vyrazte s námi do Jižního Pacifiku!

alt_text_here

 

Maledivy

Nemáte rádi kopce? Pak jsou Maledivy ideálním místem pro vás! Ať už se vydáte na některém z 19 korálových atolů a více než 1200 malých ostrůvků kterýmkoli směrem, žádné místo neleží výše než 2,5 metru nad hladinou Indického oceánu. Maledivy vypadají na fotografiích jako tropický ráj, a přesně tím také jsou.  Čeká vás tu nádherné moře a bělostné pláže, ale také nesmírně milí lidé. Maledivy po staletí sloužily jako důležitý orientační bod pro námořníky a dnes jsou stejně důležitým centrem pro jachtaře, které místní obyvatelé vřele vítají.  Najdete tu spoustu míst ideálních po potápění a šnorchlování (třeba v rezervaci Banana Reef u Severního atolu Male), koupání (doporučujeme pláže ostrůvků Gulhi, Omadhoo nebo Meerufenfushi) i jízdu na mořském kajaku (okolí pláže Lily Beach na Jižním atolu Male).

alt_text_here

 

Madagaskar

Na Madagaskaru uvidíte věci, které vám žádný jiný kout naší planety nemůže nabídnout. Když se tento čtvrtý největší ostrov světa zhruba před 90 miliony lety oddělil od afrického kontinentu, začal se tu utvářet unikátní ekosystém, který díky izolaci ostrova můžeme obdivovat i dnes. 90 procent všech zdejších rostlin a zvířat nenajdete nikde jinde na světě, jsou to takzvaní endemiti. Mezi nimi je celá řada ohrožených druhů včetně asi dvaceti druhů lemurů. Navíc je příroda na ostrově opravdu rozmanitá, jsou tu nádherné pláže s fantastickými podmínkami pro šnorchlování a potápění stejně jako vysoké hory, deštné pralesy i slavné baobaby. U severního pobřeží ostrova navíc leží asi tři desítky ostrovů, z nichž mnohé (třeba Nosy Be, Nosy Iranja, Nosy Mitsio nebo Nosy Tanikely) si přímo říkají o bližší prozkoumání! Více si o nich můžete přečíst v článku Celý svět v jediné zemi. Pojeďte s námi na Madagaskar!

alt_text_here

 

Belize

Připadá vám Karibik nudný? Jen samé pláže a povalování? A už jste slyšeli o Belize? I tady samozřejmě najdete překrásné pláže, na kterých se můžete koupat a opalovat celé hodiny. Tahle nádherná země toho ale nabízí mnohem víc! Pobřeží Belize lemuje 300 kilometrů dlouhý Belizský bariérový útes. Milujete šnorchlování a potápění? Od zdejších korálů se s trochou nadsázky nemusíte vynořit celý týden! Pobřeží Belize je pro jachtaře atraktivní i díky stovkám menších ostrůvků, které ho lemují, a také díky slavné Velké modré díře. Kruhovému krasovému závrtu o průměru 300 metrů, v němž žijí například žraloci bělaví. 40 procent plochy této jihoamerické země pokrývají přírodní rezervace, v nichž žijí jaguáři, oceloti, opice, tapíři, pásovci nebo leguáni. A to ještě pořád nepřišla řeč na mayské památky, za kterými se musíte vypravit do samého nitra džungle. Pokud vás tato země zaujala, nepřehlédněte náš článek Chcete vidět divoký Karibik? Zamiřte do Belize!

alt_text_here

 

Bahamy (Exuma a Abaco)

Bahamy proslavily nádherné pláže, přičemž ty nejkrásnější leží na souostroví Exuma jihovýchodně od Nassau. Souostroví zahrnuje 365 ostrovů a ostrůvků a kromě perfektních podmínek pro koupání, opalování a vodní sporty se tu také skvěle šnorchluje a potápí. Na ostrově Warderick Wells navíc najdete i jeden z největších mořských parků na světě, Exuma Cays Land and Sea Park. Doporučujeme zakotvit v jednom ze tří zdejších přístavišť a vyrazit na procházku na Boo Boo Hill, během níž si můžete prohlédnout i kostru velryby, kterou najdete přímo na pláži.

Bahamské Exuma ale proslavily i jeho zvířecí obyvatelé. Například na takzvané Prasečí pláži neobydleného ostrůvku Big Major Cay si můžete zaplavat s roztomilými prasátky, u Compass Cay zase se žraloky vouskatými a na plážích ostrova Allen Cay se můžete vyfotit s přísně chráněnými leguány bahamskými. Pokud se o bahamských zvířátkách chcete dozvědět víc, přečtěte si náš článek Máte rádi zvířata? Vypravte se na bahamské Exuma! Podobnou atmosféru mají i ostrovy Abaco, na kterých si kromě koupání, potápění či rybaření můžete také zahrát golf.

alt_text_here

Foto: Shutterstock.com

Přečíst více článků