Řecké Sporady. Ideální destinace pro rodinnou plavbu!

Hledáte místo, kam byste mohli vyrazit na klidnější, rodinnou plavbu? Lokalitu, kde bude moře mírnější, kde bude dost zátok, v nichž můžete kotvit, a které nabízí dostatek čistých pláží, restaurací, a navrch krásnou přírodu, aby si na své přišel každý člen rodiny? A už jste přemýšleli o Sporadách?

Tým Umbrella Yacht   |   26. 3. 2018

Sporady jsou skupinka několika desítek ostrovů v severovýchodní části Egejského moře (můžete se také setkat s označením Severní Sporady). Jen čtyři z nich jsou obydlené – Skopelos, Skiathos, Skyros a Alonnisos. Pokud vám jména prvních dvou něco říkají, tušíte správně – právě na nich se natáčel slavný filmový hit Mamma Mia! (Více si o tom můžete přečíst v článku Poznejte místa, kde se natáčely slavné filmy).

Přístavní molo na Skiathosu je také místem, odkud většina jachtařů vyplouvá (na Skiathosu je totiž letiště). Sporady mají hned několik výhod, které z nich dělají ideální destinaci pro pohodovou, rodinnou plavbu. Zaprvé tu není narváno – právě naopak, klidně se vám může stát, že budete na některé z pláží sami.

Zadruhé jsou ostrovy dobře chráněny před severním větrem zvaným meltemi, takže moře je tu klidnější než v jiných částech Řecka. Je tu také spousta zátok, kde můžete zakotvit a vykoupat se v nádherné, tyrkysové vodě. Třetím důvodem jsou místní obyvatelé. Přátelští, pohostinní a vždy dobře naložení. A samozřejmě jste v Řecku, a tak si automaticky přičtěte i skvělou kuchyni a krásnou přírodu.

alt_text_here

Agistros, jedna z více než 60 pláží na ostrově Skiathos

 

Mamma Mia i tuleni na Alonissu

Nejrušněji je určitě na Skiathosu. I když jeho obliba mezi turisty roste, tenhle ostrov si pořád uchovává svůj malebný a nedotčený charakter. Najdete na něm více než 60 krásně čistých pláží, které lemují borové lesy. Nejznámější je Koukounariés, která byla dokonce vyhlášena třetí nejhezčí pláží ve Středomoří. Na Skiathosu si kromě koupání a relaxace v tavernách na nábřeží můžete udělat i výlet – třeba přes les u Koukounariés k jezeru Strofilia nebo po malém poloostrově Kanapitsa. První stezka měří 4,2 kilometrů, druhá 4,9, takže je zvládne opravdu každý.

Na Skopelu zase největší pozornost poutá kaplička Svatého Jana a přilehlá pláž Kastri, známé z filmu Mamma Mia! A až poctivě obejdete všechna místa, která znáte z obrazovky, můžete se usadit v taverničce ve stínu borovic (Skopelos patří k nejzelenějším ostrovům Řecka), objednat dětem vyhlášené sýrové taštičky, sobě ouzo a kochat se výhledem na azurové moře.

A do třetice určitě nezapomeňte na Alonissos. V okolí tohoto ostrova, který lemují další malé ostrůvky, je totiž mořská rezervace, v níž žijí vzácní mořští ptáci, delfíni, a hlavně poslední populace tuleňů středomořských. A kromě unikátní přírody jsou na tomto ostrově údajně také jedny z nejkrásnějších západů slunce ve Středozemí.

alt_text_here

Nejnavštěvovanější místo Skopelu. Kaplička Svatého Jana na vrcholu skály

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete vyrazit na Sporady? Nechte nám kontakt, ozveme se Vám zpět!

Přečíst více článků