Týdenní dovolená? Zkuste plavbu ze Sicílie na Liparské ostrovy a zpět!

Máte sedm dní dovolené. Rádi byste ji strávili v Evropě, na moři, užili si přitom krásnou přírodu, starobylé památky i skvělé jídlo a pití? A co takhle vyrazit ze Sicílie na plavbu podél překrásných sopečných Liparských ostrovů? Ujišťujeme vás, že téhle volby nebudete litovat!

Tým Umbrella Yacht   |   30. 4. 2018

1. den: Portorosa

Přístav v sicilském letovisku Portorosa je ideálním výchozím bodem pro plavbu na pouze pár desítek kilometrů vzdálené Liparské ostrovy. V Portorose také najdete krásnou písčitou pláž, ze které je nejen úchvatný výhled na vulkanické ostrovy, ale také se tu můžete věnovat různým vodním sportům. Za prohlídku stojí i samotný přístav tvořený soustavou uměle vytvořených kanálů. 

alt_text_here

Přístav v Portorose tvoří síť uměle vybudovaných kanálů

 

2. den: ostrov Vulcano

Všechny Liparské, nebo také Eolské, ostrovy jsou vlastně vrcholky sopek vykukující nad mořskou hladinu. Vulcano je nejjižnější, a leží tak nejblíže Sicílii. Na první pohled vás uhranou majestátní sopky, z nichž jedna je stále spící. Na Vulcanu najdete prakticky nedotčenou přírodu, oblíbené bahenní lázně (zdejší bahno je prý skvělé na revmatismus, artritidu a kožní problémy) a horké koupele, krásná je i pláž s černým, sopečným pískem, která leží u Porta di Ponente. Na ostrově můžete vyrazit i na výlet na některý ze sopečných vrcholů nebo si zašnorchlovat v zátokách na jihu či severozápadě ostrova.

alt_text_here

Na Vulcanu najdete vyhlášené bahenní lázně i termální prameny

 

3. den: ostrov Filicudi

Na tomto ostrově se doslova zastavil čas – vždyť elektřinu tu zavedli sotva před deseti lety! Podle mnohých je to nejdivočejší a nejkrásnější z Eolských ostrovů. Průzračně čistá voda a členité západní pobřeží s mnoha hlubokými jeskyněmi přímo vybízejí k plavání a potápění. Největší atrakcí jsou určitě jeskyně nazvaná Grotto del Bue Marino a skalní věž trčící z moře Scoglio della Canna. Krásným zážitkem je i trek po některé ze zdejších turistických stezek.

alt_text_here

Na Filicudi jsou překrásné pláže i spousta míst, kde se můžete potápět

 

4. den: Salina

Dva sopečné kužely, jejichž strmé útesy klesají až k plážím, a mezi nimi průrva – takový výhled znamená, že se blížíte k Salině. Nejvyššímu z Liparských ostrovů, který tvoří celkem šest vyhaslých vulkánů pokrytých hustým jehličnatým lesem. Salina se tak zelená hlavně díky mnoha sladkovodním pramenům, které na ostrově prýští. Pokud máte rádi film Pošťák (Il postino) s Philippem Noiretem, určitě zajeďte na pláž v Pollaře – právě tam se film natáčel. Po souši se na ni už nedostanete, a tak je její návštěva vyhrazená pouze těm, kteří přijedou na lodi. V Santa Marina Salině najdete i výborné restaurace, včetně vyhlášených specialistů na mořské plody A Cannata a Porto Bello. A jestli tu chcete koupit dárky pro přátele, jasnou volbou jsou zdejší kapary a vína odrůdy Malvasia.

alt_text_here

Tuhle plážičku obklopenou rybářskými domky znáte z filmu Pošťák

 

5. den: Stromboli

Ano, tenhle ostrov je nejznámější – může za to samozřejmě zdejší aktivní vulkán, po Etně a Vesuvu třetí nejvyšší v Evropě. Přes den můžete pozorovat dým, který vychází z kráteru sopky, v noci se pak nabízí fascinující podívaná na rudý proud lávy stékající do moře. K sopce si můžete udělat i výlet. Na ostrově jsou jen dvě vesnice, Stromboli a Ginostra, jejichž tradiční bílé domky krásně kontrastují s černými skalami. Najdete tu i nejčernější pláže ze všech Liparských ostrovů a skvělé restaurace, v nichž servírují vyhlášenou specialitu – sladké cannoli.

alt_text_here

Bílé domky na černé skále. Vesnička Stromboli.

 

6. den: Lipari

Cestou na největší z Eolských ostrovů se můžete zastavit naopak na tom nejmenším – Panaree. Nebo vyhoďte kotvy u maličkého, neobydleného ostrova Basiluzzo, kde jsou perfektní podmínky pro koupání, šnorchlování i rybaření.  Lipari je správním centrem souostroví, a pro Italy oblíbeným turistickým centrem, a tak tu najdete i módní butiky i restaurace a koupíte tu i velmi dobré místní víno. Podél pobřeží je několik zajímavých míst pro šnorchlování nebo potápění, jsou tu i překrásné pláže.

alt_text_here

Přístav na ostrově Lipari, který je oblíbeným turistickým centrem

 

7. den: Portorosa

Poslední den si užijete poklidnou plavbu zpět do Růžového přístavu. Sklenička v restauraci na promenádě, poslední koupání na pláži, výtečná večeře. To není špatné zakončení dovolené, co říkáte?

 

Chcete s námi vyrazit na tuto plavbu? Napište nám!

Přečíst více článků